Share Print

לא רק הישרדות

שמואל מרחב, 11 בינואר 2009

יש חברות שרק מנסות לשרוד – לא חייבים לחקות אותן

"זה לא הזמן לאסטרטגיות מתוחכמות", אמר לי אחד השותפים בחברה גדולה כששאלתי אותו מהי האסטרטגיה שלהם למיתון הצפוי, "נראה שאנחנו נכנסים למיתון כל כך קשה, שהמשימה האסטרטגית היחידה שלנו היא לשרוד". כמוהו, בעלים ומנהלים של עסקים רבים חשים שהישרדות היא האסטרטגיה האפשרית היחידה היום. אך זוהי החמצה גדולה. למעשה, הישרדות היא רק אחת מארבע אסטרטגיות אפשריות במצבי מיתון.

ביקשתי ממנו להראות לי איך מתחלק השוק שלהם בין המתחרים. בתרשים שהראה לי החברה שלו היתה השלישית בגודלה, עם נתח של 17% מהשוק. כששאלתי איך תיראה עוגת השוק כשנצא מהמיתון הוא אמר שאין לו מושג. "סביר להניח שיקרו בעוגת השוק הדברים הבאים", אמרתי לו, "יהיו עסקים שייעלמו, יהיו שישרדו אך יפסידו נתח שוק, יהיו שישמרו על נתח השוק שלהם, ויהיו כאלה שיגדילו את חלקם. השאלה החשובה היא איזה מהם אתם מתכוונים להיות". למעשה, הצגתי לו את ארבע החלופות האסטרטגיות של חברות במיתון: היעלמות, הישרדות, שמירה על חלקן היחסי או הגדלה שלו.

החלופה הראשונה, היעלמות, לא נראית במבט ראשון כאסטרטגיה אלא כתבוסה – מי שלא יצליח לשרוד, ייעלם. איך זו יכולה להיות אסטרטגיה שמישהו יבחר בה? אולם היעלמות אינה בהכרח פשיטת רגל. יש בעלי עסקים החוזים כי המיתון ידרוש מהם להשקיע הרבה מכספם בעסק בלי יכולת לדעת האם ומתי יקבלו אותו חזרה. רבים מהם שוקלים ברצינות ואפילו פועלים למיזוג החברה עם אחד ממתחריהם כדי שיידרשו להזרים פחות כסף, או אף למכירת החברה.

שמואל מרחבTheMarker / (פורסם במגזין דה מרקר בינואר 2009)

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

המטרה: לשחרר שליטה

"איך אפשר לשחרר שליטה? - אני לא יכולה להרשות לעצמי את הפשלות והטעויות של העובדים. זה לא הסטנדרט שהרגלתי את כולם לקבל ממני"

איזה מזל – אין לי לאן להתקדם בארגון

המוסכמות החברתיות של הסביבה שבה כולנו חיים, אומרות שאם אין לי לאן להתקדם בארגון אני לא שווה. אבל במקום לנסות להתקדם בארגון לגובה, אפשר להתפתח לעומק. כדאי לכם לנסות לדמיין תפקיד שתשמחו למלא ב-20 השנים הקרובות בלי לרצות לזוז ממנו

האם אתם מגדלים יורש?

אם אתם רוצים קריירה משגשגת ומרתקת, כדאי לכם לגדל יורש בכל תפקיד שתעשו. אולם, קחו בחשבון שזה מהלך שעלול להיות לו מחיר משמעותי. למה שווה לקחת את הסיכון?

איך לבחור מקצוע?

השאלות איך לבחור מקצוע? ומה ללמוד? מעסיקות צעירים רבים ומעסיקות לא פחות גם את הוריהם. אלו ללא ספק שאלות חשובות, אבל הן לא כל כך קריטיות כפי שנדמה. במקרים רבים נוטים לייחס להן חשיבות מוגזמת.

אמא, את מנהלת טבעית

מרבית האמהות לא שמות לב לכך שתחושת האין הברירה הופכת את תקופת האימהות לבית ספר מעולה לניהול. אולי כדאי שנלמד מהן איך לנהל את השגרה ואת המשברים.

מהי אסטרטגית הקריירה שלך?

חשיבה אסטרטגית היא חשיבה המתבססת על התבוננות אל מעבר למה שאנחנו יכולים לראות בעצמנו תוך כדי עבודה.

לשפר חוזקות או חולשות?

כדי להתמקד בחוזקות במקום בחולשות עלינו לקבל את העובדה שלעולם לא נהיה מושלמים - תמיד יהיו לנו צדדים חזקים וצדדים חלשים

איך אתם ניגשים לעתיד?

חוסר הוודאות גורם לאנשים ולארגונים לגשת לעתיד בדרכים שונות. ניתן לאפיין חמש גישות בסיסיות ביחס לעתיד.

אומנות התכנון – דמיון, מיפוי, חיזוי

גם מי ששונא לתכנן יכול ללמוד לאהוב זאת אם יתייחס לתכנון כאל משחק. הוא עשוי לגלות שהניסיון לחזות תקלות ולגשר על פערים דורש יצירתיות ואינטואיציה לא פחות מהביצוע עצמו.

אולי בעצם אתם לא צריכים לנהל?

האמנם כל מדענית, תכנת, מהנדסת, עו"ד או מעצב מוכשרים חייבים להיות מנהלים כדי להצליח? לא בטוח. לא קל בימינו להכיר בכך שניהול הוא לא בשבילך, משום שזה כמו להודות בחוסר התאמה ל"משחק הקריירה" שכולם משחקים. אל תתפתו למשחק הזה אם הוא לא מתאים לכם.

כמה אנשים שימחת היום?

שאלה שיכולה להיות גם מדד וגם כלי לניהול וקידום הקריירה שלך

לא רק הישרדות

יש חברות שרק מנסות לשרוד - לא חייבים לחקות אותן