לשפר חוזקות או חולשות?
כדי להתמקד בחוזקות במקום בחולשות עלינו לקבל את העובדה שלעולם לא נהיה מושלמים – תמיד יהיו לנו צדדים חזקים וצדדים חלשים
דמיינו שהייתם מקבלים במתנה שעתיים בכל שבוע. שעתיים שבהן תוכלו לעשות דברים שישפרו את יכולותיכם המקצועיות, האישיות והניהוליות. במה הייתם מתמקדים – לשפר חולשות או לשפר חוזקות? אלה שבהן אתם חלשים או אלה שבהן אתם מצוינים?
עד לפני כמה שנים השאלה הזו נתפשה כשאלה רטורית. התשובה נראתה מובנת מאליה – להתמקד בחולשות. "לפני הכל – שוברים את הכללים", ספרם של בקינגהאם וקופמן ממכון גאלופ, התחיל לזרוע ספק ביחס לתשובה הזו. המחקרים של גאלופ וידע עדכני ביחס לפעילות המוח הביאו את השניים למסקנה שהתשובה הזו שגויה ביסודה.
הספר הזה ואלה שבאו בעקבותיו – "ועכשיו חזק את חוזקותיך" ו"הדבר היחיד שצריך לדעת" – מומלצים מאוד. תוכלו ללמוד מהם הרבה על עצמכם, על אנשיכם ועל הדרך שבה כדאי ונכון לכם לנהל. לטעמי, הבשורה המשמעותית ביותר בספר היא שעדיף בהחלט למקד את עצמנו בצדדים החזקים שלנו. זו בשורה שנוגדת את החשיבה האינסטינקטיווית שלנו. האינסטינקט שלנו עסוק באיתור איומים על הישרדותנו. לכן הוא ממוקד בחולשות כי הן עלולות לגרום לנו להיכשל.
בחנו את עצמכם לרגע. רשמו על דף שלוש חוזקות עיקריות שלכם – היכולות שבהן אתם הכי טובים, שמהוות כישרון שלכם. רשמו לצדן שלוש חולשות עיקריות שלכם – היכולות שבהן אתם הכי לא טובים. חולשות שמפריעות לכם לממש את מלוא פוטנציאל ההצלחה שלכם. מה היה לכם קל יותר לזהות – חוזקות או חולשות? התשובה יכולה לרמוז לכם באיזה מהשתיים ממוקדת תשומת לבכם. כעת שאלו את עצמכם אילו מהיכולות שרשמתם הייתם הכי רוצים לשפר. האם בחרתם לשפר חוזקות או חולשות?
לשפר חוזקות, לא חולשות
לטענת בקינגהאם, התמקדות בחולשות לא תביא שיפור משמעותי בתמונה הכוללת של יכולתכם. יכולות שלא פיתחנו בצעירותנו לא נוכל לפתח באופן משמעותי. במאמץ גדול ומתמשך נוכל לתקן ליקויים בסיסיים וליצור שיפורים מינוריים. במקרה הטוב נצליח להגיע לבינוניות.
לעומת זאת, כל השקעה בשיפור היכולות החזקות שלנו תאפשר שדרוג משמעותי של יכולתנו הכוללת. כאן, התמורה לכל יחידת מאמץ של שיפור תהיה גבוהה בהרבה. יותר קל להיות מעולים במה שאנחנו טובים בו מאשר להיות בינוניים במה שאנחנו חלשים בו. יותר ויותר עדויות וספרים נותנים תוקף לרעיון הזה ומלמדים כיצד לעשות בו שימוש מועיל. הוא מהווה נדבך חשוב בפסיכולוגיה החיובית וברבות מגישות האימון הרווחות. עם זאת, נראה שהנטייה האנושית להתמקד בחולשות עדיין מנהלת את רובנו.
מרבית המנהלים שאני פוגש משוכנעים שהמפתח לפריצת הדרך הבאה בחייהם טמון בשיפור אחת או יותר מחולשותיהם. אמונה רווחת עוד יותר היא שהמפתח לשיפור ביצועי העובדים שלהם טמון בשיפור חולשותיהם. מכיוון שאנשים לא אוהבים לשמוע ולחשוב על חולשותיהם, לא פלא ששיחות משוב בארגונים אינן זוכות לפופולריות רבה.
כדי לבחור לשפר חוזקות במקום חולשות עלינו לקבל את העובדה שלעולם לא נהיה מושלמים. תמיד יהיו לנו צדדים חזקים וצדדים חלשים. הערך המשמעותי שאנו מספקים נובע מהיכולות החזקות שלנו. ככל שנשפר אותן נוכל להביא ערך רב יותר וכך להגדיל את שוויינו. לעומת זאת, גם אם נשקיע את כל חיינו בשיפור החולשות שלנו, הן לא ייהפכו לחוזקות. התמקדו בשיפור הצדדים החזקים של עצמכם ושל אנשיכם. זה לא רק יתרום הרבה יותר לביצועיכם, אלא גם יגרום לכם ולהם הנאה מתהליך השיפור עצמו.