Share Print

מלכודת המקצוענות

שמואל מרחב, 3 במאי 2011

א’, מנהל בכיר בחברה בינלאומית מובילה, ניסח את תסכולו מהמקצוענים שהוא מנהל במילים הבאות: “מקצועית, הם מעולים, בין הטובים בעולם בתחומם. אבל ברמה הבין־אישית הם בלתי נסבלים. מתיש לעבוד אתם או לנהל אותם”.

לפני 20 שנה הנחיתי קורסים לבעלי מקצועות חופשיים במטרה לסייע להם לבנות ולנהל את העסק שלהם. בתחילת כל קורס שאלתי את המשתתפים איזה ציון, בין 0 ל־10, הם נותנים למקצועיות שלהם בתחומם. כמעט כל המשתתפים – עורכי דין, רואי חשבון, מהנדסים וכדומה – העריכו את עצמם בין 7 ל־9. לעומת זאת, כאשר שאלתי אותם מה הציון שהם נותנים לעצמם כמנהלי עסק, הציונים נעו בין 2 ל־6. לאחד המשתתפים, אדריכל מוכשר, הבהירה שאלתי מדוע העסק שלו מדשדש בהשוואה לעסקיהם של אדריכלים הרבה פחות מוצלחים ממנו. “הם הרבה יותר טובים ממני בניהול העסק שלהם”, אמר, “וזה כנראה חשוב לא פחות, ואולי יותר, מהמקצועיות האדריכלית שלהם”.

בזמנו קראתי לתופעה הזאת “מלכודת המקצוענות”. גיליתי שהיא רווחת מאוד בקרב עצמאים בעלי מקצועות חופשיים, והערכתי, גם לאור התנסותי האישית, שהתופעה התחילה באוניברסיטאות ובמוסדות להכשרה מקצועית. כך, למדתי שלוש שנים צילום מקצועי, אבל הכשרתי לא כללה אפילו שיעור אחד בניהול עסק או בניהול בכלל. כשהקמתי עם שותף סטודיו מקצועי, לא היו לנו לא הידע ולא הכישורים לנהל עסק.

כמוני, מקצוענים רבים שמקימים עסק עצמאי נאלצים לרכוש את כישורי הניהול שלהם בדרך של ניסוי וטעייה. הם מקימים את העסק, מתחילים לעבוד, עושים שגיאות ומתקנים אותן תוך כדי תנועה. רבים מהם אינם מממשים את הפוטנציאל המקצועי שלהם והעסקים שבנו מדשדשים או נסגרים כתוצאה מיכולת הניהול הנמוכה שלהם. אלה שמצליחים, עבדו לרוב כמה שנים כשוליות בעסק של איש מקצוע מצליח – לפעמים אבא שלהם – ושם רכשו ניסיון וידע ניהולי. אחרים הצליחו בזכות חוש טבעי לעסקים ולניהול, או הודות לנחישותם הגבוהה וליכולת הלמידה המהירה שלהם.

מכיוון שמקצוענים לא רוכשים ידע וניסיון ניהולי בהכשרתם, רובם כלל לא מנסים להקים עסק עצמאי. הם נוטים לעבוד כשכירים בעסקים ובארגונים שיודעים להעריך ולתגמל מצוינות מקצועית. זהו פתרון מצוין למקצוענים שלא מעוניינים להתעסק בענייני ניהול, כסף, שיווק, פוליטיקה או יחסי אנוש. הם יכולים להצטיין כמהנדסים, מתכנתים, רופאים או מדענים, ולהשאיר את הניהול לאחרים. לאורך השנים פגשתי לא מעט מקצוענים כאלה וגם את המנהלים שלהם. גיליתי שגם אלה וגם אלה חווים תסכול שמקורו באותה מלכודת מקצוענות.

א’, מנהל בכיר בחברה בינלאומית מובילה, ניסח את תסכולו מהמקצוענים שהוא מנהל במילים הבאות: “מקצועית, הם מעולים, בין הטובים בעולם בתחומם. אבל ברמה הבין־אישית הם בלתי נסבלים. מתיש לעבוד אתם או לנהל אותם”. כמו אנשיו, גם א’ התחיל את דרכו כמקצוען מבריק בתחומו, אבל הוא בחר לרכוש ולפתח יכולות ניהול ושיווק וכך הגיע לעמדת ניהול בכירה. הוא שילם כמובן מחיר מסוים במקצועיות שלו. “כיום האנשים שלי הרבה יותר מקצועיים ממני”, הוא מודה, “הם המשיכו להתמקצע בשנים שבהן אני התפתחתי כמנהל. אבל אני מספק כיום לחברה ערך מקצועי רב יותר מכל אחד מהם, מכיוון שאני מבין את העסק ואת השוק ויודע להפיק את המקסימום מהמקצועיות שלהם”.

אנשיו, לעומת זאת, בחרו לצלול עמוק יותר אל תוך מלכודת המקצוענות. רובם לא רואים בכך מלכודת כלל – להפך, הם גאים בבחירתם ושמחים בה. ד’, איש המקצוע הבכיר בצוות של א’, מנסח זאת כך: “אני לא אוהב ולא רוצה לנהל אנשים או פוליטיקה ארגונית. גם לא מעניין אותי מה השוק צריך או רוצה. אני רק רוצה לעסוק במה שמעניין אותי, ושכולם יסמכו עלי שאני יודע הכי טוב מה יעבוד ומה לא יעבוד מבחינה מקצועית”. כמו רוב המקצוענים מסוגו, גם הוא גאה מאוד בבחירה שעשה. היא אפשרה לו להפוך לאחד מאנשי המקצוע המוערכים ביותר בחברה. רבים מחבריו שואפים להגיע לרמה המקצועית שלו ולהכרה שבה הוא זוכה. ובכל זאת, גם אם לא יודו בכך, יש בהם כאלה שמתוסכלים מכך שא’ הפך למנהל בכיר בחברה למרות שהם הרבה יותר טובים ממנו מקצועית. חלקם בוודאי גם מקנאים בו.

זה מחירה של מלכודת המקצוענות. למרות המצוינות המקצועית, עצמאים שלכודים בה לא מצליחים להקים עסק משגשג, ושכירים שלכודים בה לא מגיעים לעמדות ניהול והשפעה בכירות בארגוניהם. למרבה המזל, לא כל כך קשה להיחלץ ממנה. זו בעיקר שאלה של בחירה. כל מה שמקצוען שרוצה להיחלץ מהמלכודת הזו צריך לעשות זה לבחור להתמקצע בניהול. זה הכל.

המקצוענים הם לומדים מבריקים. ברגע שהם בוחרים ללמוד ולהתמקצע במשהו – הם עושים זאת ביסודיות ומצליחים. אלה שנלכדו במלכודת בחרו, בין אם במודע או שלא במודע, שלא לנהל ולא ללמוד לנהל. חלקם נרתעים מכך רגשית או אידיאולוגית, אחרים לא מאמינים שהם מסוגלים ללמוד לנהל, ואחרים משוכנעים שהם דווקא מצוינים כמנהלים, אך נתקעו כי הארגון לא מכיר בפוטנציאל שלהם מסיבות שונות ומשונות.

אם אתם מקצוענים, עצמאים או שכירים, שנלכדו במלכודת זו מסיבה כלשהי, הרי שמדובר בהחמצה גדולה. גם אתם אישית, וגם העסק או הארגון שלכם, יכולים רק להרוויח אם תחליטו להתייחס לניהול כאל חלק בלתי נפרד מעבודתכם, ותבחרו להתמקצע גם בו.

שמואל מרחבTheMarker / (פורסם במגזין דה מרקר במאי 2011)

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

המטרה: לשחרר שליטה

"איך אפשר לשחרר שליטה? - אני לא יכולה להרשות לעצמי את הפשלות והטעויות של העובדים. זה לא הסטנדרט שהרגלתי את כולם לקבל ממני"

איזה מזל – אין לי לאן להתקדם בארגון

המוסכמות החברתיות של הסביבה שבה כולנו חיים, אומרות שאם אין לי לאן להתקדם בארגון אני לא שווה. אבל במקום לנסות להתקדם בארגון לגובה, אפשר להתפתח לעומק. כדאי לכם לנסות לדמיין תפקיד שתשמחו למלא ב-20 השנים הקרובות בלי לרצות לזוז ממנו

האם אתם מגדלים יורש?

אם אתם רוצים קריירה משגשגת ומרתקת, כדאי לכם לגדל יורש בכל תפקיד שתעשו. אולם, קחו בחשבון שזה מהלך שעלול להיות לו מחיר משמעותי. למה שווה לקחת את הסיכון?

התכונה הכי חשובה למנהל

מהי התכונה הכי חשובה למנהל? לדן היו"ר המיתולוגי של החברה שחזר מטיול ארוך בעולם היתה תשובה ברורה וחד משמעית.

שיתוף פעולה – כמה אתם טובים?

בעידן הנוכחי יותר קל לחבר ולהתחבר מאי פעם – ארגונים לארגונים ואנשים לאנשים. אבל העובדה שטכנית קל יותר להתחבר ולשתף...

חוסר ביטחון אסטרטגי

"עכשיו, אחרי שיצרתם לעצמכם אסטרטגיה נועזת שכולכם מאמינים בה", אמרה המנחה לחברי ההנהלה לקראת סיומו של תהליך חשיבה בנושא, "אנחנו...

תסכול הוא לא תכנית עבודה

את המשפט "תסכול הוא לא תכנית עבודה" אמר אחד המנכ”לים המוערכים במשק לאחד מסמנכ”ליו, כשזה סיפר לו עד כמה הוא מתוסכל מדבר מה שאינו מתנהל היטב בחברה שלהם. לדעתי זהו משפט שכדאי לכל מנהל לאמץ ולהטמיע בדרך החשיבה שלו ושל אנשיו.

להטמיע ערכים בארגון

מנכ"לים דומיננטיים מטמיעים בארגון ערכים באופן טבעי דרך התנהגותם, אבל מנכ"לים פחות דומיננטיים או בתחילת דרכם יהיו חייבים להפגין נחישות בלתי מתפשרת כדי לשלב ערכים מלאכותיים בארגון.

מותם של ארגונים – ההזדמנות

מאמר זה, שהתפרסם ב-"סטטוס - מגזין לחשיבה ניהולית, ב- 1993, עוסק בהזדמנות הגלומה בתופעה "מותם של ארגונים". ארגון מוקם כדי לבצע משימה מסוימת, לאחר שביצע אותה הוא יכול למות.

איך לנהל ישיבה אפקטיבית?

הייתם באיזו ישיבה אפקטיבית לאחרונה? מאמר מ-1999 שמציג עקרונות, כללים וכלים למי שרוצה להגדיל את האפקטיביות של הישיבות שהוא מנהל או אלה בהן הוא נדרש להשתתף.

תקציר הספר "גלגל התנופה – מטוב למצוין"

כאן תוכלו להוריד תקציר (word) של הספר המעולה הזה.

הנהלה כצוות – למה הם לא מנגנים יחד?

"מה דרוש כדי לבנות הנהלה כצוות?", שאל דורון, מנכ"ל של חברה ידועה. זה היה בעקבות הרצאה על מנהיגות שהוא שמע...