Share Print

תתחילו לפרגן

שמואל מרחב, 8 במאי 2017

יש מנכ"לים שאינם מפרגנים כדי שאנשים יתאמצו יותר, כדי שזה "לא יעלה להם לראש" או שלא יבקשו תוספת שכר. יש מנכ"לים שמפרגנים רק באופן טקטי – כדי להפריד ולמשול או כדי לגרום לאנשים להתאמץ מאוד כדי לקבל מחמאה.

"אני משתגע מהתרבות הארגונית כאן", אמר לי ליאור, אחרי שהתחיל את תפקידו כמנכ"ל בחברה שנקלעה לצרות, "אף אחד לא אוהב לפרגן פה. נראה כאילו כולם רוצים שהאחר ייכשל. אני לא רגיל לסביבה כזו". ליאור סבור שהחברה נקלעה לקשיים משום כך. "ברגע שאנשים רוצים שאחרים ייכשלו הם גורמים לחברה כולה להיכשל. כדי לשקם את המצב אנחנו חייבים לרצות שכל אחד מאיתנו יצליח ולעזור זה לזה. זה לא יקרה אם אנשים לא יפרגנו זה לזה". הוא שאל אותי למה אנשים לא מפרגנים.

אמרתי לו שבמקרים רבים חוסר הפרגון מתחיל במנכ"ל. מנכ"ל שאינו מפרגן גורם לארגון לחקות אותו. יש מנכ"לים שאינם מפרגנים כדי שאנשים יתאמצו יותר, כדי שזה "לא יעלה להם לראש" או שלא יבקשו תוספת שכר. יש מנכ"לים שמפרגנים רק באופן טקטי, כדי להפריד ולמשול או כדי לגרום לאנשים להתאמץ מאוד כדי לקבל מחמאה. הם גורמים לאנשיהם להרגיש שהדרך היחידה לזכות בהערכה היא להיראות טוב יותר מהקולגות שלהם, ולכן הצלחות של הקולגות נראות להם כאיום. ליאור שאל מה עליו לעשות.

"כצעד ראשון עליך לגרום להנהלה שלך ולכל העובדים בארגון להכיר בכך שהם לא מפרגנים, ולראות את המחיר שהחברה משלמת על זה", אמרתי לו, "את זה תוכל לעשות בשיחות שתנהל איתם. חשוב שתבהיר להם שאתה לא מתכוון לפרגון מזויף, אלא לפרגון שאומרים בו את האמת. רק כשהפרגון אמיתי אפשר גם להעביר ביקורת, לנזוף ואפילו לפטר כשצריך. אחר כך תצטרך להבהיר לכולם מה זה לפרגן ולעודד פרגון במערכת".

התחלנו לחקור ביחד מהו פרגון. חיפוש מהיר בגוגל 
גילה לנו שמדובר במילה שלקוחה מיידיש, פארגינען, שפירושה "להרשות מתוך רצון טוב". ההיפך מפרגון, כך הבנו, הוא קנאה או צרות עין. המילים הנרדפות שמצאנו לפרגון עזרו לנו לזהות 12 התנהגויות שונות שמבטאות פרגון. ערכנו אותן לתפריט שיוכל לשמש את כל מי שרוצה לפתח את יכולת הפרגון שלו.

אם מעניין אתכם לבחון עד כמה אתם והארגון שלכם מפרגנים או לפתח את יכולות הפרגון שלכם, אתם מוזמנים לתת לעצמכם ציונים בכל אחת מהנקודות ולהתמקד כל פעם באחת או יותר שבהן תרצו להשתפר.

  1. הגידו "כל הכבוד" כשזה מגיע למישהו. החמיאו לו. הבהירו לו על מה זה מגיע לו ולמה.
  2. תנו קרדיט. אל תקחו את הקרדיט לעצמכם ואל תסתירו את חלקם של אחרים. וכמובן, אל תלכלכו עליהם.
  3. תנו הזדמנות לאנשים. פתחו להם דלתות, תנו להם לנסות ולהתנסות והציגו אותם למי שיכול לקדם אותם.
  4. דונו אנשים לכף זכות ואפשרו להם ליהנות מהספק. גם אם הם פישלו, הניחו שהסיבה היא חוסר מזל.
  5. הניחו שאנשים פועלים למען טובת הארגון. המוח החשדני שלנו נוטה להניח שיש כאלה שכוונתם רעה. אל תמהרו להאמין בזה.
  6. ראו את הגדולה והיופי של אחרים. אל תתמקדו בחסרונותיהם או בכישלונותיהם. התמקדו במה שעושה אותם טובים, מועילים, ראויים, שווים.
  7. תנו להם פרסים. אל תסתפקו במחמאות כאשר מגיע יותר. העניקו פרס שיישמח אותם – זר פרחים, צימר, שוקולד, שובר קנייה או כל רעיון שירגש אותם.
  8. שמחו בשמחתם. זה ההיפך משמחה לאיד. כשמשהו טוב קורה בעבודה שלהם או בחיים שלהם – תשמחו. (אם אתם לא מצליחים לשמוח, בררו מה המקור לזה ותתקנו).
  9. הכירו במאמצים שלהם. לפעמים כדי להשלים משימה, אנשים עובדים כל הלילה, משתפים פעולה עם מישהו שהם לא אוהבים, עושים גם מה שלא מתפקידם לעשות, ועוד. היו ערים למאמצים שאחרים עושים ובטאו את הערכתכם לכך.
  10. גלו רצון בהצלחתם של אחרים. החזיקו להם אצבעות. אם אתם מקווים שמישהו ייכשל – בדקו ממה זה נובע ותקנו. זה לא קל אבל זה אפשרי.
  11. עודדו אנשים. במצבים מאתגרים כולנו זקוקים לאנשים שיאמינו בנו גם כשנתחיל לפקפק בעצמנו. היו אתם אלה שמעודדים.
  12. הושיטו יד. בכל הזדמנות שבה אתם יכולים להקל על מישהו אחר ולעזור לו להצליח – עשו זאת בשמחה.

זו אינה רשימה מלאה, ולא כל ההתנהגויות המופיעות כאן חשובות לכולנו במידה שווה. אתם מוזמנים לבחור מתוך הרשימה את מה שמתאים לכם ולהוסיף לה את מה שתמצאו לנכון.

בין אם אתם מנכ"לים ובין אם אתם עובדים בארגון, אם אתם רוצים שהתרבות בארגון שלכם תהיה מפרגנת יותר, ודאו שאתם בעצמכם מפרגנים. בחרו מהרשימה התנהגויות שמאתגרות אתכם ופעלו לפיהן גם אם זה קשה או מתקבל בציניות בהתחלה.

פרגון ורוחב לב הן התנהגויות מידבקות, גם אם לוקח קצת זמן עד שאנשים נדבקים בהן. אם אתם פועלים וחיים בסביבה שאלה אינם הקודים שלה, היו אתם החלוצים. היו אלה שמטפטפים וצובעים אט־אט את הסביבה שלכם בצבעים של פרגון.

שמואל מרחבTheMarker / (פורסם במגזין דה מרקר במאי, 2017)

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

המטרה: לשחרר שליטה

"איך אפשר לשחרר שליטה? - אני לא יכולה להרשות לעצמי את הפשלות והטעויות של העובדים. זה לא הסטנדרט שהרגלתי את כולם לקבל ממני"

איזה מזל – אין לי לאן להתקדם בארגון

המוסכמות החברתיות של הסביבה שבה כולנו חיים, אומרות שאם אין לי לאן להתקדם בארגון אני לא שווה. אבל במקום לנסות להתקדם בארגון לגובה, אפשר להתפתח לעומק. כדאי לכם לנסות לדמיין תפקיד שתשמחו למלא ב-20 השנים הקרובות בלי לרצות לזוז ממנו

האם אתם מגדלים יורש?

אם אתם רוצים קריירה משגשגת ומרתקת, כדאי לכם לגדל יורש בכל תפקיד שתעשו. אולם, קחו בחשבון שזה מהלך שעלול להיות לו מחיר משמעותי. למה שווה לקחת את הסיכון?

התכונה הכי חשובה למנהל

מהי התכונה הכי חשובה למנהל? לדן היו"ר המיתולוגי של החברה שחזר מטיול ארוך בעולם היתה תשובה ברורה וחד משמעית.

שיתוף פעולה – כמה אתם טובים?

בעידן הנוכחי יותר קל לחבר ולהתחבר מאי פעם – ארגונים לארגונים ואנשים לאנשים. אבל העובדה שטכנית קל יותר להתחבר ולשתף...

חוסר ביטחון אסטרטגי

"עכשיו, אחרי שיצרתם לעצמכם אסטרטגיה נועזת שכולכם מאמינים בה", אמרה המנחה לחברי ההנהלה לקראת סיומו של תהליך חשיבה בנושא, "אנחנו...

תסכול הוא לא תכנית עבודה

את המשפט "תסכול הוא לא תכנית עבודה" אמר אחד המנכ”לים המוערכים במשק לאחד מסמנכ”ליו, כשזה סיפר לו עד כמה הוא מתוסכל מדבר מה שאינו מתנהל היטב בחברה שלהם. לדעתי זהו משפט שכדאי לכל מנהל לאמץ ולהטמיע בדרך החשיבה שלו ושל אנשיו.

להטמיע ערכים בארגון

מנכ"לים דומיננטיים מטמיעים בארגון ערכים באופן טבעי דרך התנהגותם, אבל מנכ"לים פחות דומיננטיים או בתחילת דרכם יהיו חייבים להפגין נחישות בלתי מתפשרת כדי לשלב ערכים מלאכותיים בארגון.

מותם של ארגונים – ההזדמנות

מאמר זה, שהתפרסם ב-"סטטוס - מגזין לחשיבה ניהולית, ב- 1993, עוסק בהזדמנות הגלומה בתופעה "מותם של ארגונים". ארגון מוקם כדי לבצע משימה מסוימת, לאחר שביצע אותה הוא יכול למות.

איך לנהל ישיבה אפקטיבית?

הייתם באיזו ישיבה אפקטיבית לאחרונה? מאמר מ-1999 שמציג עקרונות, כללים וכלים למי שרוצה להגדיל את האפקטיביות של הישיבות שהוא מנהל או אלה בהן הוא נדרש להשתתף.

תקציר הספר "גלגל התנופה – מטוב למצוין"

כאן תוכלו להוריד תקציר (word) של הספר המעולה הזה.

הנהלה כצוות – למה הם לא מנגנים יחד?

"מה דרוש כדי לבנות הנהלה כצוות?", שאל דורון, מנכ"ל של חברה ידועה. זה היה בעקבות הרצאה על מנהיגות שהוא שמע...