Share Print

איך לומדים מנכ"לים?

שמואל מרחב, 4 בינואר 2009

אם אתם רוצים להיות מנכ"לים כדאי שתרגילו את עצמכם ללמוד כל הזמן, מנכ"לים שלא לומדים באופן יזום ובלתי פוסק, מוצאים את עצמם לומדים בדרך הקשה, כאשר דברים מתחילים להתפרק סביבם.

בנושא הלמידה ההבדל בין מנכ"לים למנהלים רגילים הוא עצום ורוב המנהלים אינם ערים להבדל הזה עד שהם נכנסים לתפקיד המנכ"ל בפעם הראשונה. מנכ"ל חדש מוצא את עצמו אחראי בבת אחת על המון תחומים שאינו מבין בהם דבר ועל מנהלים ואנשי מקצוע, פנימיים וחיצוניים, שהוא לא יודע איך לבחון ולשפוט את עבודתם.

מנכ"ל שלא מקדיש זמן ותשומת לב קבועה ללמידה של כל התחומים האלה, יגלה עם הזמן שמתרחשים בהם דברים שהוא לגמרי לא התכוון שיקרו. בנוסף, על המנכ"ל ללמוד ללא הרף בסביבה העסקית, המקומית והעולמית, כדי שלא יחמיץ הזדמנויות ואיומים.
למנהלים שונים יש דפוסי למידה שונים.

יש שלומדים דרך העיניים, הם צריכים מידע כתוב. לשם כך הם דורשים ומקבלים דוחות כתובים מאנשיהם ומסביבתם, הם קוראים ספרי ניהול ועיתונות מקצועית בכל רגע פנוי, ואם אין להם רגעים פנויים הם מקצים לכך זמן ביומניהם.

אחרים לומדים דרך האוזניים. הם לומדים באמצעות שיחות בלתי פוסקות עם אנשים, בתוך ארגונם ומחוץ לו – מנהלים, עובדים, לקוחות, ספקים ויועצים. הם נוטים לעכל ולעבד את המידע שהם שומעים באופן אינטואיטיבי, עד "שנופל להם אסימון" משמעותי שגורם להם לשנות כיוון ולפעול בדרך חדשה. מנכ"ל כזה ביקש ממני לשתף אותו אחת לחודש בתובנות שנוצרו לי מתוך ספרי ניהול שקראתי. כך הוא למד טוב יותר מאשר דרך קריאה. אחרים משתמשים בספרים מוקלטים שהם מקשיבים להם תוך כדי נהיגה.

ישנם כאלה שלומדים דרך הרגליים. הם חייבים להסתובב בשטח, לחוש מה קורה, לראות בעיניהם את העשייה, לגעת בחומרים וכך לחוש את הדופק של השוק או של רצפת הייצור. הם לא מאמינים למשמע אוזניים או לחומרים כתובים, הם חייבים לחוש דרך חושים נוספים, להתנועע בעצמם בתוך העשייה.

מהי דרך הלמידה המתאימה לכם? ייתכן והיא שילוב מסוים של הדרכים האלה. כדאי לכם להכיר אותה ולמקסם אותה. התחילו ללמוד באופן יזום כל הזמן, בשיטתיות או באופן ספונטאני, מה שנכון לכם. אל תחשבו שתקופת הלמידה שלכם הסתיימה עם התואר, ההיפך הוא הנכון, אחרי התואר מתחילה הלמידה האמיתית. בעידן הנוכחי, מי שלא לומד היטב, לא יגיע רחוק כמנהל.

שמואל מרחבTheMarker / (פורסם במגזין דה מרקר בינואר 2009)

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

המטרה: לשחרר שליטה

"איך אפשר לשחרר שליטה? - אני לא יכולה להרשות לעצמי את הפשלות והטעויות של העובדים. זה לא הסטנדרט שהרגלתי את כולם לקבל ממני"

איזה מזל – אין לי לאן להתקדם בארגון

המוסכמות החברתיות של הסביבה שבה כולנו חיים, אומרות שאם אין לי לאן להתקדם בארגון אני לא שווה. אבל במקום לנסות להתקדם בארגון לגובה, אפשר להתפתח לעומק. כדאי לכם לנסות לדמיין תפקיד שתשמחו למלא ב-20 השנים הקרובות בלי לרצות לזוז ממנו

האם אתם מגדלים יורש?

אם אתם רוצים קריירה משגשגת ומרתקת, כדאי לכם לגדל יורש בכל תפקיד שתעשו. אולם, קחו בחשבון שזה מהלך שעלול להיות לו מחיר משמעותי. למה שווה לקחת את הסיכון?

התכונה הכי חשובה למנהל

מהי התכונה הכי חשובה למנהל? לדן היו"ר המיתולוגי של החברה שחזר מטיול ארוך בעולם היתה תשובה ברורה וחד משמעית.

שיתוף פעולה – כמה אתם טובים?

בעידן הנוכחי יותר קל לחבר ולהתחבר מאי פעם – ארגונים לארגונים ואנשים לאנשים. אבל העובדה שטכנית קל יותר להתחבר ולשתף...

חוסר ביטחון אסטרטגי

"עכשיו, אחרי שיצרתם לעצמכם אסטרטגיה נועזת שכולכם מאמינים בה", אמרה המנחה לחברי ההנהלה לקראת סיומו של תהליך חשיבה בנושא, "אנחנו...

תסכול הוא לא תכנית עבודה

את המשפט "תסכול הוא לא תכנית עבודה" אמר אחד המנכ”לים המוערכים במשק לאחד מסמנכ”ליו, כשזה סיפר לו עד כמה הוא מתוסכל מדבר מה שאינו מתנהל היטב בחברה שלהם. לדעתי זהו משפט שכדאי לכל מנהל לאמץ ולהטמיע בדרך החשיבה שלו ושל אנשיו.

איך לבחור מקצוע?

השאלות איך לבחור מקצוע? ומה ללמוד? מעסיקות צעירים רבים ומעסיקות לא פחות גם את הוריהם. אלו ללא ספק שאלות חשובות, אבל הן לא כל כך קריטיות כפי שנדמה. במקרים רבים נוטים לייחס להן חשיבות מוגזמת.

להטמיע ערכים בארגון

מנכ"לים דומיננטיים מטמיעים בארגון ערכים באופן טבעי דרך התנהגותם, אבל מנכ"לים פחות דומיננטיים או בתחילת דרכם יהיו חייבים להפגין נחישות בלתי מתפשרת כדי לשלב ערכים מלאכותיים בארגון.

ניהול אפקטיבי של ישיבות

הייתם בישיבה אפקטיבית לאחרונה? - למה שווה להתאמץ על ניהול ישיבות אפקטיבי של ישיבות ואיך עושים את זה (מאמר שהתפרסם במגזין סטטוס לחשיבה ניהולית)

חמשת המבחנים של חזון אפקטיבי

עצם ניסוח חזונו של המנכ"ל, במיוחד אם יש בו משהו שגוי, יאפשר למנכ"ל ולחברי ההנהלה לתקנו במשותף ולהוביל ביחד את הארגון לכיוון ראוי יותר.

איך לנהל ישיבה אפקטיבית?

הייתם באיזו ישיבה אפקטיבית לאחרונה? מאמר מ-1999 שמציג עקרונות, כללים וכלים למי שרוצה להגדיל את האפקטיביות של הישיבות שהוא מנהל או אלה בהן הוא נדרש להשתתף.