איך לומדים מנכ"לים?
אם אתם רוצים להיות מנכ"לים כדאי שתרגילו את עצמכם ללמוד כל הזמן, מנכ"לים שלא לומדים באופן יזום ובלתי פוסק, מוצאים את עצמם לומדים בדרך הקשה, כאשר דברים מתחילים להתפרק סביבם.
בנושא הלמידה ההבדל בין מנכ"לים למנהלים רגילים הוא עצום ורוב המנהלים אינם ערים להבדל הזה עד שהם נכנסים לתפקיד המנכ"ל בפעם הראשונה. מנכ"ל חדש מוצא את עצמו אחראי בבת אחת על המון תחומים שאינו מבין בהם דבר ועל מנהלים ואנשי מקצוע, פנימיים וחיצוניים, שהוא לא יודע איך לבחון ולשפוט את עבודתם.
מנכ"ל שלא מקדיש זמן ותשומת לב קבועה ללמידה של כל התחומים האלה, יגלה עם הזמן שמתרחשים בהם דברים שהוא לגמרי לא התכוון שיקרו. בנוסף, על המנכ"ל ללמוד ללא הרף בסביבה העסקית, המקומית והעולמית, כדי שלא יחמיץ הזדמנויות ואיומים.
למנהלים שונים יש דפוסי למידה שונים.
יש שלומדים דרך העיניים, הם צריכים מידע כתוב. לשם כך הם דורשים ומקבלים דוחות כתובים מאנשיהם ומסביבתם, הם קוראים ספרי ניהול ועיתונות מקצועית בכל רגע פנוי, ואם אין להם רגעים פנויים הם מקצים לכך זמן ביומניהם.
אחרים לומדים דרך האוזניים. הם לומדים באמצעות שיחות בלתי פוסקות עם אנשים, בתוך ארגונם ומחוץ לו – מנהלים, עובדים, לקוחות, ספקים ויועצים. הם נוטים לעכל ולעבד את המידע שהם שומעים באופן אינטואיטיבי, עד "שנופל להם אסימון" משמעותי שגורם להם לשנות כיוון ולפעול בדרך חדשה. מנכ"ל כזה ביקש ממני לשתף אותו אחת לחודש בתובנות שנוצרו לי מתוך ספרי ניהול שקראתי. כך הוא למד טוב יותר מאשר דרך קריאה. אחרים משתמשים בספרים מוקלטים שהם מקשיבים להם תוך כדי נהיגה.
ישנם כאלה שלומדים דרך הרגליים. הם חייבים להסתובב בשטח, לחוש מה קורה, לראות בעיניהם את העשייה, לגעת בחומרים וכך לחוש את הדופק של השוק או של רצפת הייצור. הם לא מאמינים למשמע אוזניים או לחומרים כתובים, הם חייבים לחוש דרך חושים נוספים, להתנועע בעצמם בתוך העשייה.
מהי דרך הלמידה המתאימה לכם? ייתכן והיא שילוב מסוים של הדרכים האלה. כדאי לכם להכיר אותה ולמקסם אותה. התחילו ללמוד באופן יזום כל הזמן, בשיטתיות או באופן ספונטאני, מה שנכון לכם. אל תחשבו שתקופת הלמידה שלכם הסתיימה עם התואר, ההיפך הוא הנכון, אחרי התואר מתחילה הלמידה האמיתית. בעידן הנוכחי, מי שלא לומד היטב, לא יגיע רחוק כמנהל.