מכתב אישי לסמנכ"ל חדש
כמה תופעות שנעשות מאתגרות ומסוכנות יותר כשנעשים חברי הנהלה בכירה
ברכות לך חבר. המנכ”ל בחר בך לתפקיד סמנכ”ל וחבר בהנהלה הבכירה. כל הכבוד! זה הישג שמבטא את היכולות הניהוליות והמקצועיות שלך, ומהווה הכרה בתועלת שהבאת לארגון בשרשרת תפקידיך עד כה. אתה יכול להיות גאה בעצמך, עשית דרך מרשימה מאז התחלת לעבוד בתחתית הסולם הארגוני. (אם במקרה נבחרת לתפקיד רק בגלל שהצלחת לקמבן את דרכך לשם על ידי הפעלת קשרים ולחצים פוליטיים, המכתב הזה רלוונטי גם לך, אבל סביר להניח שתבחר להתעלם ממנו).
בעוד כמה ימים, כשתסיים לחגוג את המעמד והתנאים החדשים, תיכנס לתפקיד ותתחיל להבין את האחריות שכרוכה בו והאתגרים שהוא מציב בפניך. ברצוני להצביע על כמה תופעות שנעשות מאתגרות ומסוכנות יותר כשנעשים חברי הנהלה בכירה. חלקן מוכרות וחלקן עלולות להיות סמויות מהעין. חשוב שתבחן את עצמך מולן. זה יאפשר לך להצליח יותר בתפקידיך.
עודף חשיבות עצמית. האוויר נעשה דליל ככל שעולים גבוה יותר. זה נכון גם לגבי הפירמידה הארגונית. מכיוון שאתה עכשיו מבכירי הארגון, אתה עלול להיות יותר ויותר רגיש לכבודך ולמעמדך ולהיסחף לתחרות חדשה והרסנית. התחרות נקראת “מי יותר חשוב/משפיע/נחשב בהנהלה?”. זה משחק נטול מדדים אמיתיים שכל כולו אגו צרוף. תדע שנסחפת לתוכו אם תמצא את עצמך עסוק, בחלק הולך וגדל של זמנך בשאלות כמו: מי אמר עלי מה? מה אמרו/עשו/קיבלו האחרים, ואיך זה משפיע על מעמדי בהנהלה? מי פגע בכבודי? מי בצד שלי ומי נגדי? אתה מכיר בוודאי את השאלות האלה מתפקידיך הקודמים. הן חלק מהמשחק הפוליטי בכל הדרגים. אבל בהנהלות הבכירות הן נעשות אינטנסיביות יותר, ויש סמנכ”לים שמאבדים פרופורציות ונעלבים מכל דבר שהם מוצאים בו רמז לפגיעה במעמדם. ודא שזה לא יקרה לך, ומצא את הדרך להיות ענייני מול סמנכ”לים שזה כן קרה להם.
שיכרון הכוח. סכנה נוספת שאורבת לך היא תחושה שמגיעות לך זכויות ויחס מיוחד רק בגלל שאתה כזה חשוב. אל תניח שזה לא יקרה לך כי אתה מודע לעצמך. שיכרון הכוח נוטה לחלחל לתוכנו בלי שנשים לב. ההשתתפות בדיוני ההנהלה שעוסקים בשאלות הרות גורל, ההטבות והתנאים, החנייה המסומנת, התואר הבכיר – כל אלה יגרמו לך להאמין שאתה שייך ל”חשובים”. אתה עלול לשכוח מאיפה באת ואיך זה להיות בדרגים הנמוכים יותר בארגון. אתה עלול לדרוש מאנשים לעשות דברים שלא דרשת מעצמך כשהיית במעמדם כי “עכשיו אתה מבין את צורכי הארגון שלא הבנת אז”. אתה עלול להיות אחראי לגורלם של אנשים רבים בדרגים הנמוכים שלא “יהיה לך זמן” להכיר אותם ואת צרכיהם. זה עלול לגרום לך לפגוע בהם או לפטר אותם בקלות יחסית כשתידרש. אל תשכח מאיפה באת ונסה להפחית בחשיבותך בעיני עצמך.
קושי לקבל ביקורת ולהודות בטעויות. תגרום לעצמך נזק אם תתקשה לקבל ביקורת, במיוחד אם היא מוצדקת ויכולה לגרום לך להשתפר ולהצליח. ביקורת מקולגות עלולה להעליב אותך, במיוחד אם היא פומבית. ככל שתתקשה לקבל ביקורת, סובביך ילמדו שעדיף לא להגיד לך איפה אתה טועה ויאפשרו לך לעשות טעויות הולכות וגדלות. אל תיעלב מביקורת, תלמד ממנה. הזמן ביקורת באופן יזום. שאל מדי פעם את אנשיך ואת חבריך להנהלה “איפה אני טועה לדעתכם?” או “מה הייתם רוצים שאעשה אחרת?”
קושי לשתף פעולה. כדי להצליח בתפקידך החדש תהיה תלוי בשיתוף הפעולה וברצון הטוב של חלק מהסמנכ”לים האחרים. אתה עלול לראות בזה אילוץ ארגוני מעצבן, להאשים אותם בכל דבר שלא יצליח לך, ואפילו להורות לאנשיך לא לשתף פעולה עם אנשיו של סמנכ”ל כלשהו. כדאי שתוודא שזה לא יקרה לך כי זה יגרום לאנשיך להבין שמעמדך חשוב לך יותר מטובת הארגון. עדיף שתמצא דרך להפוך את הסמנכ”לים שאתה תלוי בהם לשותפים שרוצים בהצלחתך. בנוסף, כדאי לך לברר מי הסמנכ”לים שתלויים בך להצלחתם, ובמקום לנצל זאת כעמדת כוח, לבחור לעזור להם להצליח כמיטב יכולתך. אולי תחמיץ כמה הזדמנויות לקדם את עצמך בטווח הקצר, אבל תגלה שהועלת לעצמך בטווח הארוך.
אחריות ואיזון. זכור שהמשמעות האמיתית של התפקיד הבכיר היא אחריות גדולה מאוד – כלפי הארגון, העובדים, הלקוחות, הספקים. דאג לעצמך ולמעמדך, אך אל תשכח שמשלמים לך כדי שתשרת אותם ולא את עצמך. מצד שני, ודא שאתה לא נסחף לעבודה בלתי פוסקת שמשכיחה ממך צדדים אחרים של עצמך – בריאות, משפחה, פנאי. אם תצא מאיזון – תשלם על כך באופן אישי והתפקיד שלך ייפגע.
לסיכום, מזל טוב! עלה והצלח. אין לי ספק שאם תהיה על המשמר תצליח לוודא ששיקול הדעת, האחריות והאנושיות שלך יגברו על מלכודות החשיבות העצמית.