Share Print

איך לקבל החלטות נכונות?

שמואל מרחב, 6 באוגוסט 2016

התועלות תמיד יגרמו לנו לשמוח על ההחלטה. המחירים – ובמיוחד אלה שלא חזינו – יכולים לגרום לנו להיות לא שלמים איתה.

רן, סמנכ"ל תפעול בחברת שירותים, התלבט מאוד. הוא האמין שעליו לשנות את המבנה הארגוני של מערך התפעול כדי לשפר את השירות שהלקוחות מקבלים. הוא חשש שהשינוי יגרום טלטלה גדולה מדי שתפגע במוטיבציה של אנשיו, תוביל לעזיבה של אנשי מפתח ותפגע בשירות. רן שאל אם אוכל לעזור לו לקבל את ההחלטה הנכונה. "אתחיל בווידוי – אני סנדלר יחף". אמרתי לו, "כמעט 30 שנה אני מסייע למנהלים לבחור ולקבל החלטות כשהם נמצאים בדילמה. בפועל, בחיי האישיים, אני מתקשה לבחור ולקבל החלטות וליישם בעצמי את עצותי הטובות. השילוב הזה גרם לי להבין על בשרי מה מפריע לרבים מאתנו לקבל החלטות בקלות, וגרם לי ללמוד לעומק, דרך לקוחותי, איך להתגבר על ההפרעות האלה. עכשיו תחליט אם אתה רוצה לשמוע מה שיש לי לומר על קבלת החלטות". רן החליט להקשיב. הנה תמצית הדברים שאמרתי לו.

ההפרעה הגדולה ביותר לקבלת החלטות בקלות מסתתרת בהנחת היסוד שיש דבר כזה "החלטה נכונה". האמונה הזו מעוררת ברבים מאתנו חוסר ביטחון והססנות שמובילים להימנעות מהחלטות, להחלטות חפוזות כי "צריך לחתוך כבר", ולזגזוג בלתי פוסק בין החלטות.

בגיל 22, שבוע לפני שעמדתי להתחיל ללמוד מתמטיקה בטכניון, החלטתי שהאווירה שם לא מתאימה לי והלכתי ללמוד צילום בוויצ"ו חיפה. האם זו היתה החלטה נכונה? אבי חשב שלא – "איך תתפרנס מצילום לעומת מתמטיקה ומחשבים?", הוא שאל, וצדק – התפרנסתי בקושי רב מצילום. אבל אהבתי כל רגע בלימודים, האם זה לא מה שחשוב? כיום איני עוסק בצילום אפילו כחובב. האם זה היה בזבוז של שלוש שנים? ובכן, במשך שלוש שנים למדתי אמנות ויצירה, ושם נוצקו יסודות מהותיים לדרך שבה אני מנחה ומייעץ כיום, אז כן, זה היה שווה לגמרי. האם ההחלטה היתה נכונה? תלוי מאיזו פרספקטיבה ומאיזו נקודת זמן בוחנים אותה.

רן נזכר בהחלטה שקיבל לפטר את אחד ממנהליו, איש מקצוע טוב עם יחסי אנוש גרועים. "כשקיבלתי את ההחלטה כולם בצוות שמחו ואמרו לי שזו החלטה מצוינת. לאחר שלושה חודשים, כשהמנהל המפוטר קיבל תפקיד בכיר בחברה מתחרה ונחשב מצליח, בעוד המחליף שלו אצלנו לא הצליח כל כך, חשבתי ששגיתי. לאחר עוד חצי שנה גיליתי שהמפוטר פוטר גם מהמתחרים ואילו מחליפו אצלנו התחיל להצליח". בפועל, אין דבר כזה, החלטה שהיא במהותה נכונה. מי שמצליח לשחרר את עצמו מהאמונה הזו, מגלה שהרבה יותר קל לו לקבל החלטות ושהוא הרבה יותר שלם עם החלטותיו. למה זה כך? כי מי שמאמין בקיומן של החלטות נכונות ינסה ככל יכולתו להימנע מהחלטות שגויות, מה שיהפוך את קבלת ההחלטה לקשה ומתסכלת. מי שמבין שזו אמונה לא מחפש את "ההחלטה הנכונה", הוא מחפש החלטה שהוא יהיה שלם איתה, ואת זה הרבה יותר קל למצוא. החלטה שאנחנו שלמים איתה היא החלטה שלא משנה מה יקרה, כשנתבונן לאחור, נוכל להיות שלמים עם ההחלטה שלנו.

כדי למצוא את ההחלטה שאיתה נהיה שלמים עלינו להחליף פריזמה – ובמקום לבחון את ההחלטה במונחים של נכון ושגוי, לבחון אותה במונחים של תועלות ומחירים. כל החלטה טומנת בחובה תועלות ומחירים, גם כאלה שידועים ובהירים לנו ברגע קבלת ההחלטה וגם כאלה שיתגלו לנו רק בעתיד. מי שמחליט לפתח קו מוצרים חדש, לעזוב קריירה אחת ולעבור לאחרת, לקדם מנהל או לגייס מנהל חדש – עושה זאת כדי ליהנות מהתועלות שהוא מאמין שההחלטה תספק לו, ומסכים לשלם את המחירים שההחלטה תגבה ממנו. כך, אני החלטתי ללמוד צילום עבור התועלות של הנאה מהלימודים ומימוש של עצמי כאמן. המחיר שהסכמתי לשלם ברגע ההחלטה הוא אי מימוש של עצמי כמתמטיקאי, ויתור על תואר אקדמי יוקרתי ופגיעה בפרנסתי העתידית. לא ידעתי אז שהלימודים האלה ישרתו אותי במקצוע אחר (תועלת) ושאפסיק לעסוק בצילום אחרי כמה שנים (מחיר).

התועלות תמיד יגרמו לנו לשמוח על ההחלטה. המחירים – ובמיוחד אלה שלא חזינו – יכולים לגרום לנו להיות לא שלמים איתה. כדי להיות שלמים, עלינו להתבונן במפוכח במחירי ההחלטה, כולל אלה שאין באפשרותנו לחזות כעת, ולשאול את עצמנו אם אנחנו מוכנים לבחור בהם בלב שלם.

לבקשתי, רן מיפה את המחירים האפשריים של השינוי – טלטלה ארגונית, פגיעה במוטיבציה, עזיבות, פגיעה באיכות השירות ועלויות גבוהות בטווח הקצר, סיכון שהמהלך יוכרז ככישלון ויפגע במעמדו. המחיר של אי השינוי? "נמשיך לתת שירות פחות טוב מהמתחרים שמשתפרים כל הזמן, הפער יגדל ולקוחות יעזבו. זה מחיר שאני לא מוכן לשלם". כשהשווה מחיר מול מחיר היה קל לרן להחליט לעשות את השינוי. הצעד הבא שהחליט לנקוט היה לשבת עם אנשיו ולתכנן ביחד את הביצוע תוך הקטנה למינימום של המחירים והסיכונים. לפני שנפרדנו, שאלתי אותו: "האם תהיה שלם עם ההחלטה לעשות את השינוי גם אם הוא ייכשל?". הוא חשב לרגע קצר וענה, "בטוח שאתאכזב מאוד אם זה ייכשל, אבל אהיה שלם לגמרי עם ההחלטה. אני לא מוכן לשלם את המחיר של אי השינוי".

שמואל מרחבTheMarker / (פורסם במגזין דה מרקר באוגוסט 2016)

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

המטרה: לשחרר שליטה

"איך אפשר לשחרר שליטה? - אני לא יכולה להרשות לעצמי את הפשלות והטעויות של העובדים. זה לא הסטנדרט שהרגלתי את כולם לקבל ממני"

איזה מזל – אין לי לאן להתקדם בארגון

המוסכמות החברתיות של הסביבה שבה כולנו חיים, אומרות שאם אין לי לאן להתקדם בארגון אני לא שווה. אבל במקום לנסות להתקדם בארגון לגובה, אפשר להתפתח לעומק. כדאי לכם לנסות לדמיין תפקיד שתשמחו למלא ב-20 השנים הקרובות בלי לרצות לזוז ממנו

האם אתם מגדלים יורש?

אם אתם רוצים קריירה משגשגת ומרתקת, כדאי לכם לגדל יורש בכל תפקיד שתעשו. אולם, קחו בחשבון שזה מהלך שעלול להיות לו מחיר משמעותי. למה שווה לקחת את הסיכון?

התכונה הכי חשובה למנהל

מהי התכונה הכי חשובה למנהל? לדן היו"ר המיתולוגי של החברה שחזר מטיול ארוך בעולם היתה תשובה ברורה וחד משמעית.

שיתוף פעולה – כמה אתם טובים?

בעידן הנוכחי יותר קל לחבר ולהתחבר מאי פעם – ארגונים לארגונים ואנשים לאנשים. אבל העובדה שטכנית קל יותר להתחבר ולשתף...

חוסר ביטחון אסטרטגי

"עכשיו, אחרי שיצרתם לעצמכם אסטרטגיה נועזת שכולכם מאמינים בה", אמרה המנחה לחברי ההנהלה לקראת סיומו של תהליך חשיבה בנושא, "אנחנו...

תסכול הוא לא תכנית עבודה

את המשפט "תסכול הוא לא תכנית עבודה" אמר אחד המנכ”לים המוערכים במשק לאחד מסמנכ”ליו, כשזה סיפר לו עד כמה הוא מתוסכל מדבר מה שאינו מתנהל היטב בחברה שלהם. לדעתי זהו משפט שכדאי לכל מנהל לאמץ ולהטמיע בדרך החשיבה שלו ושל אנשיו.

להטמיע ערכים בארגון

מנכ"לים דומיננטיים מטמיעים בארגון ערכים באופן טבעי דרך התנהגותם, אבל מנכ"לים פחות דומיננטיים או בתחילת דרכם יהיו חייבים להפגין נחישות בלתי מתפשרת כדי לשלב ערכים מלאכותיים בארגון.

מותם של ארגונים – ההזדמנות

מאמר זה, שהתפרסם ב-"סטטוס - מגזין לחשיבה ניהולית, ב- 1993, עוסק בהזדמנות הגלומה בתופעה "מותם של ארגונים". ארגון מוקם כדי לבצע משימה מסוימת, לאחר שביצע אותה הוא יכול למות.

איך לנהל ישיבה אפקטיבית?

הייתם באיזו ישיבה אפקטיבית לאחרונה? מאמר מ-1999 שמציג עקרונות, כללים וכלים למי שרוצה להגדיל את האפקטיביות של הישיבות שהוא מנהל או אלה בהן הוא נדרש להשתתף.

תקציר הספר "גלגל התנופה – מטוב למצוין"

כאן תוכלו להוריד תקציר (word) של הספר המעולה הזה.

הנהלה כצוות – למה הם לא מנגנים יחד?

"מה דרוש כדי לבנות הנהלה כצוות?", שאל דורון, מנכ"ל של חברה ידועה. זה היה בעקבות הרצאה על מנהיגות שהוא שמע...