מהי אסטרטגית הקריירה שלך?
חשיבה אסטרטגית היא חשיבה המתבססת על התבוננות אל מעבר למה שאנחנו יכולים לראות בעצמנו תוך כדי עבודה.
חשיבה אסטרטגית נתפסת לרוב כנחלתם של מנהלים בכירים, שמשתמשים בה כשהם מתכננים את עתיד העסק שלהם. במקורה היא שירתה מפקדים בעולם הצבאי בתכנון קרבות ותחבולות מלחמה. עם השנים היא הפכה לדיסציפלינה עסקית מובהקת. היא נלמדת בקורסים היוקרתיים למנהל עסקים, מאות ספרים נכתבו לגביה וחברות ייעוץ מובילות מתמחות בה.
זה הוביל לכך שאנשים רבים חשים שהם לא כשירים לחשיבה אסטרטגית, כי לא למדו ולא תרגלו אותה. אחרים נוטים לזלזל בה ולהתייחס אליה כאל תיאוריה אקדמית שעולה הרבה כסף ושאין בה ערך פרקטי רלוונטי.
כתוצאה מכך, מעטים מיישמים חשיבה אסטרטגית על הקריירה שלהם – משום שהם חושבים שהם לא מבינים בזה, או כי הם מאמינים שזו שטות. ישנם גם מנהלים בכירים שהשתתפו בתהליכים אסטרטגיים ארגוניים, אבל לא יוצרים לעצמם אסטרטגיית קריירה.
זוהי החמצה. כפי שראוי לכל עסק להיות מנוהל מתוך תפיסה אסטרטגית ברורה, כך ראוי לכל אחד מאיתנו לנהל את הקריירה שלו מתוך תפיסה דומה. לשם כך, חיוני לקחת מדי פעם פסקי זמן אסטרטגיים ולבחון בהם את הקריירה שלנו.
חשיבה אסטרטגית היא פעולה שכל אחד יכול ליישם. בעיסוקי אני מנחה מדי פעם תהליכים אסטרטגיים בחברות. מכיוון שהמשתתפים מגיעים לדיונים אלה עם תפיסות שונות של המונח אסטרטגיה, חיפשתי הגדרת עבודה פשוטה שתקל על כל המשתתפים. הנה היא: "חשיבה אסטרטגית היא חשיבה המתבססת על התבוננות אל מעבר למה שאנחנו יכולים לראות בעצמנו תוך כדי עבודה."
המילה אסטרטגיה באה מהמילה סטראטה שפירושה מישור. המפקדים היו עולים על גבעה שממנה יכלו לצפות על מישור הקרב ולראות דברים שלא יכלו לראות כל עוד היו במישור בעצמם. מרגע שהם ראו תאי שטח שלא יכלו לראות כשהיו בעצמם במישור, הם ראו אסטרטגית. מה שהם ראו עיצב את חשיבתם והיא הפכה אסטרטגית.
מה עליכם לעשות כדי לבחון את הקריירה שלכם כמישור? על איזו גבעה אתם יכולים לעלות כדי לראות דברים שאינכם יכולים לראות תוך כדי עבודה? היכולת לראות אסטרטגית את הקריירה שלכם תאפשר גם לכם לגלות איך להיערך אחרת לעתיד. אתחיל בשתי המלצות טכניות שיסייעו לכם להתנהל אסטרטגית.
אחת, קבעו לעצמכם ביומן, אחת לחודש-חודשיים, פסקי זמן אסטרטגיים. הקדישו בהם שעתיים עד ארבע שעות להתבוננות אסטרטגית ולקבלת החלטות. אתם יכולים לעשות זאת לבד, בכתיבה על המחשב או על נייר, או להיעזר בחברים, קולגות או אנשי מקצוע. חלק מהמאמרים בטור הזה הציגו בעבר שאלות אסטרטגיות שבהן תוכלו להשתמש בפסקי הזמן.
שתיים, התחילו במיפוי מרחב הקריירה שלכם. צרו מפות שבכל פעם שתתבוננו עליהן תוכלו לראות את הקריירה שלכם ממבט על. כך תראו את המישור מלמעלה.
צרו מפות לפי מה שחשוב לכם, כמו גרף הכנסות רבעוני, מפת שאיפות ואיכות הקריירה, מפת קשרים, מפת הביקושים לשירותיכם, רשימת יעדי קריירה, מפת התרחבות סל היכולות שלכם, מפת התפקידים שביצעתם לאורך השנים או מפת ההישגים והכשלונות העיקריים שלכם.
צרו גם מפות של המתרחש בסביבה שלכם כמו מגמות בביקושי השוק לאנשים עם יכולות כמו אלה שלכם, התפתחויות פנימיות בארגון שלכם, שינויים בשוק שבו הוא פועל או מפת הזדמנויות ואיומים בשוק שלכם.
בכל פסק זמן, התחילו תמיד בסריקת המפות ועדכונן. שימו לב מה השתנה ואם אתם מזהים מגמות שמתהוות לאורך השנים. בחנו את הפעולות האחרונות שבצעתם מול יעילותן ואת שאיפות ויעדי הקריירה שלכם. האם משהו מהם הפך פחות חשוב? הם יש לכם יעדים חדשים?
כעת עברו לשאלה האסטרטגית הבסיסית "מה נכון שאעשה, בהתחשב בפעולותיי עד כה ולאור השינויים שחלו בי ובסביבתי, על מנת להגדיל את הסיכויים לממש את שאיפותיי ויעדיי?".
זוהי תמציתה של חשיבה אסטרטגית. היא דורשת קודם כל התבוננות מלמעלה על ההתרחשויות ושינויי המגמה, על הפעולות עד כה ועל מה שהצליח ומה שנכשל, ועל התפתחות השאיפות, היעדים והיכולות. בסוף, היא מזמינה לחפש, לאור כל זאת, את הדרך האפקטיבית ביותר למימוש השאיפות והיעדים.
גם אם תבחנו רק חלק מהדברים, פסק הזמן יגלה לכם דברים מעניינים. ודאו רק, שלאחר מכן, אתם פועלים לפי התשובות שאליהן הגעתם.