"בחברה שלנו יש מנטרה קבועה – "נהל את זה!". אם משהו שלקחתי על עצמי לא קורה, למרות שאני עובד עליו קשה, אומרים לי שאני לא מנהל אותו. מה הם רוצים שאעשה? מה זאת אומרת לנהל את זה?"
זו שאלה שנשאלתי לפני כמה שנים ע"י מנהל בחברה מאד תובענית ותחרותית. לא פעם שמעתי מנהלים אומרים: "תענוג לעבוד איתם, הם נותנים שירות מעולה, אבל אין שם ניהול" או "היא מקצוענית, אבל היא לא מנהלת". למה הם מתכוונים? מה זה לנהל בדיוק?
בספרי ניהול שונים תמצאו מגוון גדול של הגדרות לניהול. כל כותב, בין אם הוא מנכ"ל שהצליח או יועץ מפורסם מגדיר זאת בדרכו. אם ברצונכם להשביח את יכולת הניהול שלכם, כדאי שתכירו הגדרות שונות ותבחרו את זו שהכי תתאים לכם, אל תסתפקו בהגדרה הראשונה שתשמעו.
אני ניסיתי ליצור הגדרה פרקטית, כזו שקל יהיה לתרגם לעשייה מיידית, גם אם אינה מדויקת לגמרי מבחינה מדעית או בלשנית. ההגדרה הטובה ביותר אליה הגעתי היא: "לנהל זה לוודא שהדברים מתקדמים בכיוון הנכון ובקצב הנכון".
המנהלים הטובים בונים לעצמם, במשך שנים, תשתיות שיבטיחו שהדברים יתקדמו מעצמם בכיוון הנכון ובקצב הנכון כך שהם לא יצטרכו לוודא זאת כל הזמן. כל עוד אין לכם תשתיות שכאלה, עליכם לוודא זאת בעצמכם,
זהו ניהול.
עשו תרגיל קצר כעת. בחרו עניין שחשוב לכם שיתקדם בעבודתכם או בחייכם ושאלו את עצמכם – האם הדברים מתקדמים בכיוון ובקצב הנדרשים בעניין זה?
שאילת השאלה הזו היא הצעד הניהולי הראשון. אם אינכם שואלים את עצמכם שאלה זו ביחס לנושא כלשהו – אינכם מנהלים אותו.
ייתכן והתשובה שעניתם לעצמכם היא "אני לא יודע/ת אם הדברים מתקדמים או לא". זה דורש שתמצאו את התשובה, שתלכו לבדוק מה קורה בפועל. בין אם מדובר במשהו שאתם עושים בעצמכם או שאחרים עושים עבורכם – לכו לבדוק, שאלו את מי שצריך, היכנסו למערכות המידע, ואם אינכם יכולים לסמוך בוודאות על התשובות שתקבלו, לכו לראות במו עיניכם.
אי אפשר לוודא שהדברים מתקדמים בלי לבדוק זאת באופן שוטף. המנהלים הטובים יוצרים לעצמם מערכות דיווח ובקרה אמינות שמעדכנות אותם באופן שוטף במצב ההתקדמות של הנושאים החשובים להם.
עצם הבדיקה של מה שקורה בפועל לא תספיק לכם כדי לדעת האם דברים מתקדמים בכיוון הנכון ובקצב הנכון. אם החנות שלכם מלאה אנשים והם קונים כל הזמן זה עשוי להיראות כאילו שהדברים מתקדמים נהדר. אבל אם רובם קונים מוצרים שאינכם מרוויחים עליהם, ייתכן שביחס למטרתכם להרוויח כסף הדברים מתקדמים בכיוון לא רצוי.
מכאן, שחייבת להיות לכם מטרה ברורה ומנוסחת היטב כתנאי יסודי לניהול. ללא מטרה כזו לא תוכלו לדעת האם הדברים מתקדמים בכיוון הנכון. בנוסף, חיוני שמטרתכם תתורגם לתוצאה מדידה ותאריך יעד, אחרת לא תדעו אם הדברים מתקדמים בקצב הנכון.
זה אמנם נשמע טריוויאלי, אבל אם תבחנו לעומק, סביר שתגלו שבנושאים רבים החשובים לכם לא ניסחתם לעצמכם מטרה ברורה ומדידה עם תאריך יעד להשגתה. ללא מטרה אי אפשר לנהל.
אם מטרתכם היא ארוכת טווח, תצטרכו, כדי לבדוק התקדמות, לקבוע לעצמכם גם אבני דרך. בחרו נקודות זמן בדרך ליעד שבהן תבדקו תוצאות ביניים שלפיהן תדעו אם ההתקדמות היא בכיוון ובקצב.
זהו הצעד הניהולי הראשון – לדעת מה מצב ההתקדמות. במידה וההתקדמות אינה מספקת, נדרש הצעד השני – לפעול לתיקון המצב. ניהול, כאמור, הוא לוודא שהדברים מתקדמים ולא רק לדעת אם הם מתקדמים.
ישנם אנשים שמסתפקים בצעד הראשון בלבד, לדעת אם הדברים מתקדמים ולחשוב שכך הם מנהלים אותם. אלה יהיו מצוינים בתחומים של מעקב ובקרה, אך לא בניהול.
המאמר הבא,
לסרב – הצעד השני בניהול, יעסוק בשאלה מה לעשות אחרי שגילינו שדברים אינם מתקדמים בכיוון או בקצב הנכון ואיך לפעול לתיקון המצב.
ישנם אנשים שהצעד השני, להזיז דברים כאשר הם נתקעים, הוא כישרונם. אלה נוטים לחשוב שניהול הוא עצם ההנעה של דברים, ונוטים להזניח ואף לזלזל בצעד הראשון. כתוצאה מכך הם מתקדמים לפעמים במלוא העוצמה לכיוון הלא נכון.
אם אתם כאלה שנמנעים מהצעד הראשון, מלעקוב אחר מידת התקדמותם של הדברים, כדאי לכם ללמד את עצמכם לעשות זאת ו/או למצוא אנשים שיעשו זאת עבורכם.